Για περισσότερα από 20 χρόνια τοποθετούμε τζάκια και σόμπες σε κάθε είδους σπίτι.

Η διαδικασία είναι σημαντική και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς μια αποτυχημένη τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Οι μέθοδοί που χρησιμοποιούμε, μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε τοποθετήσεις συσκευών θέρμανσης σε οικιακούς χώρους που ήδη κατοικούνται, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στους κατοίκους, όπως πολλή σκόνη ή φασαρία

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος εγκατάστασης ποικίλει ανάλογα με την θέση, την πολυπλοκότητα και το είδος του τζακιού. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικές τιμές.

Μπορούμε ωστόσο να επισκεφτούμε τον χώρο σας και να εκτιμήσουμε δωρεάν την εργασία

Τι είδους τζάκια και σόμπες τοποθετούμε;

  • Ενεργειακά Τζάκια
  • Ένθετες κασέτες μετατροπής
  • Αερόθερμα Ενεργειακά Τζάκια
  • Τζάκια Ανοιχτού Τύπου με Πυρότουβλα
  • Τζάκια Ανοιχτού Τύπου με Μαντέμι
  • Σόμπες Pellet ή ξύλου

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση;

  • Το σημείο τοποθέτησης Είναι σημαντικό να γίνει μελέτη για την τοποθέτηση εκ των προτέρων. Είναι ζωτικό για την σωστή θέρμανση του χώρου αλλά και την αρτιότητα των γύρω υλικών (σε περίπτωση που δεν αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες)
  • Την κατασκευή της καμινάδας Η ομαλή λειτουργία του τζακιού εξαρτάται από την σωστή κατασκευή της καμινάδας. Χρειάζεται καλή μόνωση και σωστές προδιαγραφές.
  • Η επένδυση του τζακιού Χρειάζεται να επιλέξετε ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες υλικά όπως γυψοσανίδα, τσιμέντο, διάφορες πέτρες κ.ο.κ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΚΑΥΣΗ

Η καύση του ξύλου στην πράξη είναι η χημική αντίδραση κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο ενώνεται με το οξυγόνο, ελευθερώνοντας ενέργεια καθώς και μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η αντίδραση είναι να υπάρχει θερμοκρασία. Γι αυτό και σε όσο υψηλότερη θερμοκρασία γίνετε η καύση, τόσο πιο πολλές ποσότητες αερίων και μονοξειδίου αναφλέγονται, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις, δηλαδή γίνεται πιο τέλεια η καύση και μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας ανακτάται στο χώρο.

Αυτός είναι και ο κύριος ο λόγος που οι κλειστές εστίες έχουν υψηλή απόδοση γιατί η καύση γίνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Από την εκλυόμενη ενέργεια ένα μέρος αποδίδεται με ακτινοβολία στον περιβάλλοντα χώρο, ένα άλλο μέρος θερμαίνει τα τοιχώματα της εστίας και ένα άλλο μέρος διαφεύγει μαζί με τα καυσαέρια μέσα από τον καπναγωγό.

Στις μαντεμένιες εστίες η ενέργεια που θερμαίνει τα τοιχώματα αξιοποιείται θερμαίνοντας αέρα, ο οποίος κυκλοφορεί γύρω από αυτά τα τοιχώματα και από εκεί στο χώρο δηλ. τα τοιχώματα της εστίας παίζουν το ρόλο του εναλλάκτη θερμότητας. Είναι ευνόητο ότι για να υπάρξει και να συνεχίσει η καύση χρειάζεται αέρα, τον οποίο το τζάκι έλκει μέσα από το σπίτι προς την εστία και ο οποίος αέρας αναπληρώνεται με ίση ποσότητα κρύου που μπαίνει από το άνοιγμα (τρύπα) που έχει δημιουργηθεί πίσω από την εστία.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΜΑΤΑ

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τραβήξουμε προς τα έξω το κλαπέ των καυσαερίων. Η 1η, 2η και 3η χρήση του τζακιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα ξύλων(προσανάμματα), ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά και η διαστολή των μετάλλων να γίνει με το σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε να φτάσει από τους 20οC θερμοκρασία δωματίου αμέσως στους 200οC. Πρέπει η θερμοκρασία να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό ώστε να του επιτρέψει να διασταλεί συνολικά το τζάκι. Αυτή η διαδικασία χρονικά θα διαρκέσει 45’ με 1 ώρα στα τρία πρώτα ανάμματα και στη συνέχεια η ποσότητα των ξύλων που θα τροφοδοτείτε το τζάκι θα είναι ανάλογη προσθέτοντας 1,2,3,4 κούτσουρα (το τζάκι μετά τα 45’ με 1 ώρα δεν το σβήνουμε, συνεχίζουμε την καύση του).

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!

Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό για να σβήσουμε τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας.Κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων και ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή το κλαπέ πρέπει να είναι τραβηγμένο προς τα έξω. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί τίποτε άλλο ως καύσιμο εκτός από ξύλο! 

ΞΥΛΑ

Η αγορά και η αποθήκευση των ξύλων πρέπει να γίνεται μία σεζόν πιο μπροστά ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και σωστή απόδοση κατά την χρήση της εστίας. Μία σωστή αναλογία είναι 650kg οξιά και 350kg μεσές. Η τροφοδότηση της εστίας δεν πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκληθεί ζημιά στο μέταλλο, εννοείτε οτι η υπερβολική τροφοδότηση ξύλων καταπονεί την εστία. Ενώ αυτή μπορεί να μας απόδοση 9000kcal εμείς την πιέζουμε να λειτουργήσει πάνω από το όριο απόδοσης της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μόνο ξύλα χωρίς να υπάρχει απόδοση θερμότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ.

ΠΕΡΣΙΔΕΣ

Οι περσίδες που θα τοποθετούνται πάνω στη γυψοσανίδα για εκτόνωση της θερμότητας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις φράζουμε γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά του τζακιού. Ο ελάχιστος αριθμός περσίδων για κάθε εστία και η διάσταση αυτών καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Καλό θα ήταν η διάσταση των περσίδων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ώστε να μπορεί να δημιουργείται η ανακύκλωση του αέρα από έξω προς τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και ταυτόχρονα προς την εστία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να παίρνει την πρωτοβουλία να κλείσει τις περσίδες χωρίς να συμβουλεύεται τον κατασκευαστή.

ΚΑΠΕΛΟ

Καπέλο το οποίο ενδείκνυται να χρησιμοποιείται είναι : Αντιανεμικό περιστρεφόμενο καπέλο ανοξείδωτο λαδιού και πάντα αντίστοιχο στη διατομή της σωλήνας. Ποτέ δεν πρέπει να κλείνουμε μέσα στον ίδιο θάλαμο (π.χ. κατασκευή μεταλλικών καπέλων) 3-4 σωλήνες μαζί σοβαρό κατασκευαστικό λάθος. Αυτόνομη η κάθε σωλήνα με τα καπέλο της!

ΜΟΝΩΣΗ

Η θερμική μόνωση του κτιρίου θα ήταν καλό να εξεταστεί γιατί οι απώλειες θερμότητας μέσω των τοίχων και των δαπέδων, καθορίζουν, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του χώρου ποια θα πρέπει να είναι η δυναμικότητα της εστίας που είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο χώρο, καθώς και τον πλέον ενδεδειγμένο βαθμό απόδοσης της. Για μικρότερες απώλειες θερμότητας προτείνουμε τα τοιχώματα πίσω από την εστία να επενδυθούν με πετροβάμβακα 100kg. 3εκ. πάχος πεπιεσμένο με επικάλυψη αλουμινίου. Πιστοποιημένος αντιαλλεργικός βλέπε προδιαγραφές ΠΥΡΟΤΕΚ

ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ

Προτείνουμε η επένδυση στο πάνω μέρος του τζακιού να κατασκευάζεται από πυράντοχη γυψοσανίδα. Έχει ως διακριτικό το κόκκινο-ροζ χρώμα με διάφορες ίνες ενδιάμεσα που την καθιστούν πιο αποτελεσματική στις μεγάλες θερμοκρασίες.

ΕΣΤΙΑ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΖΑΚΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Όσων αφορά την εστία, κατά την τοποθέτηση της δεν πρέπει να στριμώχνουμε ή να κολλάμε την εστία πάνω στα τοιχώματα ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης από τον τοίχο 5εκ. λόγω των διαστολών των μετάλλων. Όπως παρόμοια και κατά την τοποθέτηση της επένδυσης προς την εστία πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις διαστολής από την εστία 3-4χιλ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οποιοδήποτε κομμάτι της επένδυσης να τοποθετηθεί σκάβοντας το για να στηρίξουμε μέσα στον τοίχο γιατί κατά την διαστολή των μετάλλων βρίσκει εμπόδια και έτσι παρασέρνει μαζί του την επένδυση (μάρμαρα) σπάζοντας την. Για την στήριξη των επενδύσεων και για την συγκόλληση τους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποξικές κόλλες καθώς και σιλικόνες μεγάλης αντοχής κατάλληλες για υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που η εστία θα συνδεθεί σε καπνοδόχο ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στον τοίχο, ο σωλήνας ο οποίος θα ξεκινήσει από την εστία θα πρέπει να ανέβει 50-60εκ. κάθετα και κατόπιν να κάνει κλίση 35° ή 40°προς τον καπνοδόχο που βρίσκεται στον τοίχο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρη στις πόρτες που διαθέτουν όλα τα μοντέλα, ο χρήστης μιας εστίας έχει τον απόλυτο έλεγχο της φωτιάς με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα: Να λειτουργήσει το τζάκι του ανοιχτό όσο κάθεται στον ίδιο χώρο ή κλειστό τις ώρες τις οποίες απουσιάζει, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να πεταχτεί κάποια σπίθα. Να μπορεί να επιλέξει πόσο οξυγόνο θα δώσει στη φωτιά και κατ’ επέκταση να αυξομειώνει τους χρόνους καύσης των ξύλων. Σε όλα τα μοντέλα τζακιών με κατασκευή συρόμενης-ανοιγόμενης πόρτας χρησιμοποιείται κεραμικό κρύσταλλο αντοχής στους 800°C. 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Όλες οι εστίες μας που κατασκευάζονται από καθαρό μαντέμι (χελώνα) ή από χάλυβα υψίστης ποιότητας, εξασφαλίζοντας υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας.

ΣΩΛΗΝΑΣ

Σε περίπτωση χώρου που θα γίνει τοποθέτηση τζακιού και στην γωνία του βρίσκεται άλλος καπναγωγός από διαφορετικό διαμέρισμα του κάτω ορόφου, πρέπει οπωσδήποτε να μονωθεί με τον εξής τρόπο, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα προβλήματα που θα προκύψουν με τα χρόνια χρήσης αυτού του σωλήνα ή με τις κακές συνδέσεις που έχουν γίνει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις αναθυμιάσεις παράγονται από την χρήση του μετάλλου σε υψηλές θερμοκρασίες. Τι πρέπει να γίνει: Να μονώσουμε την σωλήνα με πετροβάμβακα και να εφαρμόσουμε πάνω σε αυτόν νευρομετάλ το οποίο θα σοβαντιστεί.

ΥΨΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

Η καμινάδα πρέπει να έχει τέτοιο ύψος το οποίο δεν θα εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση από κάποιο σταθερό εμπόδιο. Π.χ. σκεπή, ηλιακό θερμοσίφωνα, κλιμακοστάσιο ή δωμάτιο. Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν 3-4 σωλήνες μαζί θα πρέπει να έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ανά 50-60 εκατοστά ώστε να αποφύγουμε την μεταφορά αναθυμιάσεων από την μία σωλήνα στην άλλη. Παράδειγμα: Ο 1 ος όροφος στο τέλος του οικοδομικού ύψους πρέπει να έχει την πιο μακριά σε μήκος σωλήνα Φ200 ακολουθεί ο 2ος 60 εκατοστά Φ250 χαμηλότερα και ο 3ος 60 εκατοστά πιο χαμηλά Φ300. Ο σωλήνας ο οποίος θα τοποθετείται σε κάθε διαμέρισμα θα κατεβαίνει μέσα στο χώρο μόνο 10 εκατοστά από το ταβάνι.